Murat ŞAYLAN Pazarlama ve Marka Danışmanı

Kötü reklam ajansı yoktur, kötü reklamveren vardır. Her reklam, reklamvereni kadar iyidir. Önce pazarlama ve marka yönetimi üzerinde kendinizi geliştirin sonra reklamveren olun.

PAZARLAMA DANIŞMANLIĞI

Günümüz iş dünyasının en çok kafa yorduğu ve geliştirmeye çalıştığı alan pazarlamadır. Çünkü müşteri bulmakta sorun çekmediğiniz sürece her ürünü üretebilir veya temin edebilirsiniz. Önemli olan mevcut ve potansiyel müşterilerin almak isteyeceği ürünler sunmak ve markanıza sadık müşteriler yetiştirmektir. Bu da satıştan önce pazarlamanın işidir.

Sizi rekabette geçen firmaların farkı, pazarlamada sizden daha becerikli olmalarıdır. Pazarlama performansınızı sürekli geliştirmelisiniz. Bunun için de mevcut pazarlama yeteneğinizi çok iyi sorgulamalısınız; Pazarlama kadrolarınız yeterli mi? Hedef kitleniz ile marka konumlandırmanız örtüşüyor mu? Ürününüz beklentileri karşılıyor mu? Ambalajlarınız cazibeli mi? Doğru fiyattan mı satıyorsunuz? Dağıtım kanallarınız doğru ve yeterli kurgulanmış mı? Doğru satış noktalarında mısınız? Tanıtımınız etkili mi?

Pazarlamaya dair bu ve benzeri yüzlerce sorunun cevabını birlikte bulabilir, çok etkili çözümler önerebilirim. Firmanızın pazarlama departmanını ve faaliyetlerini analiz ederek, pazarlama performansınızı sürekli ölçebileceğiniz raporlama sistemleri oluşturur, böylece pazarlama yatırımlarınızın geri dönüşümünü ölçebilmenizi sağlayabilirim.

Pazarlama danışmanlığımın alanına giren diğer hizmetlerim:

Pazarlama Departmanı Kurmak

Birçok firma satış departmanına pazarlama departmanı der, satış amacıyla yaptığı faaliyetleri pazarlama faaliyeti sanır. Veya satış departmanı yeterli olduğunu düşünür, pazarlama departmanı kurmaz. Veya satışın pazarlamanın bir alt kolu olduğunu bilmez, pazarlama müdürünü satış müdürüne bağlar. Veya pazarlamanın alanına giren konuları bilmediği için sadece marka iletişimi faaliyetlerini yürüten bir pazarlama departmanı kurar.

Pazarlamanın önemini kavramış firmalara; nasıl bir pazarlama departmanı kurmaları gerektiğini gösteriyor, departman şemasını oluşturuyor, görevlendirmelerin ve iş süreçlerinin nasıl olacağını belirliyor, istihdam görüşmeleriyle pazarlama kadrolarını oluşturuyor, iş tanımlarını deklare ediyor, nasıl raporlar üretileceğini kararlaştırıyorum.

Hedef Belirlemek

Birçok firma günü ve yılı yaşamaktadır. Nerede ne kadar büyüyeceğini önceden belirlememiştir. Kısa, orta ve uzun vadeli hedefleri yoktur.

Doğru hedef güçlü motivasyon sağlar. Odaklı, net, ulaşılabilir, süreli ve ölçülebilir bir hedef belirlemedikçe ilerlemeniz ve büyümeniz tesadüflere bağlıdır.

Hedef sadece şirketinizin ve satışçılarınızın potansiyeline göre değil, yatırım planlarınıza, pazarın büyüme ivmesine, bölgelerdeki durumunuza, rakiplere, tüketicilere ve ekonomiye göre belirlenmelidir. Hedefin alt kırılımları ve herkese düşen payları olmalıdır.

Firma ve markanız için ihtiyacınız olan, gerçekçi ve net hedefler belirlemenize yardımcı oluyor, belirlenen hedeflerin ekibinizdeki çalışanlara paylaşımını gerçekleştiriyorum.

Konumlandırma Belirlemek

Ürün fabrikalarda, marka zihinlerde yaratılır. Bu gerçekten yola çıkmayan markalar kaybetmeye mahkûmdur. Doğru hedef kitleye kilitlenmiş, doğru pazar dilimine hedeflenmiş, doğru karakterize edilmiş, rakiplerinden farklılaştırılmış, iyi konumlandırılmış markaların markalaşma şansları daha yüksektir. Üstelik hedeflerine daha kısa sürede ulaşabilirler. Kısaca konumlandırma; markanızı hangi kesimlerin nasıl algılamasını istediğinize verdiğiniz cevaptır.

Pazarlama yönetiminin en temel ve en kritik noktası konumlandırmadır. Konumlandırma bir ürüne isim vermeden önce yapılmalıdır. Konumlandırmaya göre isim ve logo belirlenmelidir. Marka sloganı konumlandırmadan çıkar. Yani pazarlamanın ilk ayağı konumlandırmadır.

Markanızın ölü veya kadersiz doğmaması için ürün özellikleriniz, rakiplerinizin konumlandırmaları, hedef müşteri profiliniz ve şirket olanaklarınız ışığında markanızı nasıl konumlandırmanız gerektiğini belirliyorum. Önerdiğim konumlandırmayı tüketicilerin zihnine yerleştirmek için hangi söylem ve pazarlama yaklaşımlarını kullanmanız gerektiğini buluyorum.

Hedef Müşteri Analizi Yapmak

Mevcut ve/veya hedeflediğiniz müşterilerin içgörülerini öğrenmek, satın alma kararını etkileyen nedenleri bilmek, firma ve markanızdan beklentilerini duymak için bir şeyler yapıyor musunuz? Hayır mı? Tüketici kraldır, müşteri veli nimettir. Firmanızı/markanızı/ürününüzü/hizmetinizi müşterilerinizin beklentilerine göre inşaa edebilmeniz için önce onları tanımalısınız. Onları iyi tanımazsanız onlar da markanızı tanımaz.

Müşterileriniz hakkında daha fazla bilgiye sahip olmanızın çeşitli yöntemleri var. Araştırma şirketleriyle çalışmak bunlardan biri. Hedef müşterilerinizi tanımak için araştırma şirketlerinden ne istemeniz gerektiğini, hangi araştırmanın işinize yarayacağını sizlere anlatabilirim. Araştırma şirketlerine yaptırdığınız tüketici araştırmalardan çıkan sonuçları yorumlar nasıl aksiyon almanız gerektiğini söyleyebilirim. Özellikle nihai değil de kurumsal müşterileri bulunan firmaların müşterileriyle (ürün sattıkları firmalar veya bayiler ile) müşterileri bulunan firmaların müşterileriyle bizzat bir araya gelerek onları tanımaya ve analiz etmeye çalışıyorum.

Ürün Gamını Yeniden Yapılandırmak

Müşterilerinize sunduğunuz ürün çeşitlemesi (gamı) satışlar ve karlılık açısından son derece önemlidir. Müşterilere sunduğunuz ürün çeşitlemesi doğru mu, yeterli mi? Ürün gamınızdan (kataloglarınızdan ve fiyat listenizden) çıkarmanız gereken ürünleri hala çıkarmadınız mı? Rakiplerinizde bulunup da sizde bulunmayan ürünler mi var? Müşterinin karşısına kaç çeşit ürünle çıkmalısınız? Portföyünüzdeki ürünlerin birbirinden farkı nasıl olmalı? Hangi ürünleri geliştirmelisiniz, hangi ürünleri basitleştirmelisiniz? Ürünlerinizin fiyat farkları nasıl olmalı? Ürün gamı ve fiyat listesi ile rekabete nasıl şekil ve cevap verebilirsiniz?

Müşterilerinin karşısına doğru ürün seçenekleri ile çıkan firmalar rekabette bir sıfır öne geçerler. Ürünlerinizi fiyat ve özellikleri açısından stratejik olarak doğru farklılaştırabilirseniz müşterilerinizin sizin lehinize satın alma kararı almasını kolaylaştırırsınız. Rakiplerinizin ürün gamını inceleyerek ve müşterilerinizin ürünlerden beklentilerini öğrenerek ürün gamınızda doğru ürünler bulundurmanızı, böylece hem daha çok tercih edilir olmanızı hem de daha karlı olmanızı sağlayabilirim.

Pazarlama Planı Oluşturmak

Hedefinizi, konumlandırmanızı ve hedef kitlenizi belirlediniz. Pazarlama karmanızı elden geçirdiniz. Peki planınız var mı? Pazarlama adına neyi, ne zaman ve ne kadarlık bütçelerle yapacaksınız?

Modern firmalar yıla girmeden önce yıllık pazarlama planlarını yapıyorlar ve yılı planladıkları gibi yaşıyorlar. Böylece yıl içinde dalgalanma ve sürprizleri en aza indirgeyerek hedeflerine ulaşıyorlar. Buna sadece ciro değil, karlılık da dahil.

Gelin birlikte ulaşmak istediğiniz marka değeri, satış adeti ve karlılığı getirecek pazarlama aktivitelerinizi sıraya sokalım. Pazarlama adına yapmanız gerekenleri; yıllık, aylık ve haftalık dilimlerde kurgulayalım. Neyi, ne zaman ve ne kadarlık bütçelerle yapacağınızı karara bağlayalım.

Pazarlama Danışmanlığı İle İlgili Blog Yazılarım
Pazarlamanız Ne Kadar Dijitalize? 01 Nisan 2013
Satış mı, Pazarlama mı?04 Ocak 2013
Büyüme Planı01 Aralık 2012
Rakipleri takip etmek01 Aralık 2010
Ölçemediğini Yönetemezsin01 Ağustos 2009
Kriz ve Pazarlama01 Aralık 2008
Neden Pazarlama Departmanı Kurmalısınız?01 Mayıs 2008
Pazar Araştırmasının Önemi01 Kasım 2006
Marka Konumlandırma01 Kasım 2008
Marka Olmak Algılarda Önde Olmaktır01 Ağustos 2008
Sıkıysa Pazarlama !01 Eylül 2006
Rekabette Tatminkar Pozisyonlar01 Ağustos 2005
Post-Pazarlama !01 Ocak 2005
Konumlandırma mı, İllüzyon mu ?01 Haziran 2005
Pazarlama Zekası01 Eylül 2004
Kavram Karmaşası01 Haziran 2004
Müşteri Veli Nimetimizdir01 Mart 2003
İnternet?te Pazarlama ve Tanıtım01 Ekim 2001
Kapitalizmin Terbiyecisi : Pazarlama01 Ocak 2001
Entegre Pazarlama İletişimi01 Kasım 2000
Durgunluk Dönemlerinde Pazarlama01 Mart 2000
Doğrudan Pazarlama01 Aralık 1999