Murat ŞAYLAN Pazarlama ve Marka Danışmanı

Her iş adamının 10 yıllık hedefleri olmalıdır ve bu hedefler her yıl güncellenmelidir. Bunu yapamayan önündeki yılı dahi iyi planlayamaz.

MARKA YÖNETİMİ DANIŞMANLIĞI

Marka yönetimi P&G firmasının pazarlama dünyasına kazandırdığı bir yöntemdir. Çok fazla FMCG grubu markaya sahip olan P&G?nin, markalarını birbirinden farklılaştırmak istemesi sebebiyle her bir markası için marka yöneticisi atamıştır. Kurumsallaşırken hantallaşan şirket bünyesinde markalarının her biri için şirket içi tüm süreçleri takip eden ve markanın performansından sorumlu bir yönetici atama ihtiyacından doğmuştur marka yöneticisi. Kökeni ?ürün yöneticiliği?ne dayanır.

Marka yönetimi uygulaması birden fazla markaya sahip firmalarda uygulanır. Siz de birden fazla markaya sahipseniz ve bu markaları birbirinden ayrıştırarak, yüksek performansla yönetmek istiyorsanız size neler yapmanız gerektiğini anlatabilirim.

Marka yönetimi danışmanlığımın alanına giren diğer hizmetlerim:

İsimlendirme

Her marka, ilgi görmek, hatırda kalmak, bilinir olmak, müşterinin ilk tercihi olmak için yola çıkar. İyi bir marka ismi bulmak, markalaşmanın en önemli adımlarından biridir. Doğru marka ismi sizi rakipleriniz karşısında maça 1-0 önde başlamanızı sağlar. "Alabileceğiniz en önemli pazarlama kararı, bir ürüne ne ad vereceğinizdir" der ünlü pazarlama dâhisi Jack Trout.

İster büyük bir kurum olsun ister küçük bir mağaza, ister bir hızlı tüketim ürünü olsun ister bir ara mal, ister bir fabrika olsun ister bir hizmet firması, ister bina olsun ister proje, ister film olsun ister kitap, ister yarışma olsun ister web alanı, bir ticari varlığa isim vermek hiç kolay değildir, kolay da olmamalıdır. Çünkü iyi isimler kapışılmış durumda. İşe yarar bir isim bulmak istiyorsanız çok düşünmek ve çok araştırmak zorundasınız.

Ticari varlıklarımıza/değerlere isim verirken genellikle çok düşünmeyiz. Halbuki markalaşmak, sürekli büyümek ve yüzyıllara meydan okuyan bir değer yaratmak istiyorsanız, isim seçerken çok iyi düşünmeniz ve karar vermeniz gerekir.

İyi bir isim markanın tercih edilirliğini artırır. İyi bir isim ise kolay yazılır, kolay okunur ve kolay hatırlanabilir olmalıdır. Kulağa hoş gelmeli, başka markalara benzememeli, pişti olmamalı, anlam açısından tüm dünyada kullanılabilir olmalı, tüm dünyada tescili boş olmalıdır.

Yaratıcı, bilimsel ve araştırmacı yaklaşımlarla ürününüze özel, markalaşabilecek, eşsiz bir isim bulmanıza yardımcı olabilirim.

Not: İsim babası olduğumuz markaları görmek için tıklayınız.

Marka Mimarisi Kurgulamak

Kurum markanız, ürün markanız, mağaza markanız, alt markalarınız ve daha birçok markanız mı var? Markalarınız birbirinden farklılaşamıyor mu? Markalarınızın konumlandırmaları birbirine mi girdi? Markasızlıktan farklı ürünleri aynı marka altında mı sunuyorsunuz? Marka mimariniz eklektik büyüdü ve Arap saçına mı döndü? Aile adınızı her yerde mi kullandınız? Bazı ürünleri tek bir marka altında toplamak, bazı markalardan da kurtulmak mı istiyorsunuz? Sizin marka mimarinizi yeniden yapılandırmanızın zamanı gelmiş de, geçiyor.

Her şirket tek bir isimle yola koyulur. İşler geliştikçe yeni ürünler, fabrikalar, mağazalar, yatırımlar ortaya çıkar ve bunlara da birer isim vermek gerekir. Bu markalama çabaları sırasında bilimsel bir yaklaşım yerine, ?biz koyduk oldu?cu bir yaklaşım sergilenirse ucube bir marka mimarisi ortaya çıkabilir.

Yatırımlarınızı, ürünlerinizi ve hizmetlerinizi yanlış isimlendirmek gelecekte size çok pahalıya mal olabilir. İşin en başında gelecekteki marka mimarinizi düşünerek sınıflandırma ve isimlendirme yapmanız gerekir.

Size şimdi ve gelecekte fırsatlar sunan marka mimarisi hazırlamaya hazırım.

Segmentasyon Yapmak

Artık herkese tek bir şey söyleme ve sunma devri geçti. Toplum içinde birbirinden farklı yüzlerce hatta binlerce grup var ve her bir grubun içince birbirine benzer özelliklere sahip insanlar bulunuyor. Bu yüzden her gruba özel bir yaklaşım sergilenmesi gerekiyor. Aynı durum hedef kitleleriniz için de geçerli. Hedef kitleleri mantıklı bölümlere ayırmaya segmentasyon deniyor. Her bir segmentin ihtiyacına göre sunum ve söylem geliştirmek böylece markaya ilgi ve talep yaratmak amaçlanıyor. Kılı kırk yarmak da diyebiliriz buna. Gerekiyor mu? Kesinlikle. Hedef kitleniz büyük bir ihtimalle geniş bir gruptur ve bu gruplar kolayca alt gruplara bölünebiliyordur. Örneğin ofis mobilyaları firması için özel ve kamu sektörü diye iki bölümleme kolayca yapılabilir. Ama özel sektör de alt segmentlere (bölümlere) ayrılabilir; KOBİ?ler-BOBİ?ler, reklamcılar-mimarlar-avukatlar ve daha birçok alt segmente bölebilirsiniz. Her bir segmente özel kampanya ve iletişim taktikleri geliştirebilirsiniz. Yani hedef kitlenizi bir bütün görüp ilerlemek yerine onu en alt gruplarına kadar bölüp, gruplara özel pazarlama stratejileri ve satış taktikleri geliştirmeniz gerekir. Zaman içinde bazı segmentlerinize özel model veya marka geliştirmeniz bile gerekebilir. Veya bazı segmentlerin karlı olmadığını görüp çıkabilirsiniz.

Hedef kitlenize bir bütün olarak bakmaktan vaz geçip, içlerindeki değerli grupları görmek ve onlara özel yaklaşımlar sergilemek istiyorsanız size yol gösterebilirim.

Marka Yöneticisi Yetiştirmek

Bir markayı yönetmek demek, söz konusu markanın satışlarını ve karlılığını artırmak için çok boyutlu birçok işi koordinasyon içinde yapmak ve/veya yapılmasını sağlamak demektir.

Genellikle birden fazla markaya sahip firmalar Marka Yönetimi anlayışını benimser. Her marka için birer Marka Yöneticisi belirlerler. Marka yöneticilerinin temel görevleri sorumlu oldukları markanın konumlandırmasını güçlendirmek, markalaşmasını sağlamak, satılabilirliğini kolaylaştırmak ve performansını ölçmektir. Bir anlamda birer iş adamıdırlar, girişimcidirler.

Marka yönetimin temelinde hedef kitlenin içgörülerini takip etmek, hedef kitlenin beklentilerine göre markayı şekillendirmek vardır. Markanın ambalajından bulunurluğuna kadar tüm detayları markanın konumlandırması ışığında kurgulamaktır marka yöneticisinin görevi.

Marka yöneticilerinden beklentilerin biri de marka iletişimi yatırımlarının geri dönüşünü maksimize etmeleridir. Yani tanıtıma, promosyona ve reklama ayırdıkları bütçe karşılığında yüksek satış rakamlarına markayı tırmandırmaları beklenir. Marka yöneticileri bir çok departmanın (üretim, ar-ge, finans, muhasebe, satış, pazarlama, reklam ve halkla ilişkiler) müşterisi konumundadırlar. Markalarının performansını artırmak için tüm bu departmanlardan taleplerde bulunurlar.

Marka yöneticilerine yönelik diğer katkılarım aşağıda belirtilmiştir.

  • Marka yöneticilerinin iş ve görev tanımlarını belirlemek.
  • Marka yöneticilerinin şirket içindeki diğer birimlerle olan işbirliğini tanımlamak
  • Marka yöneticilerinin iş planını hazırlamak,
  • Marka yöneticilerine koçluk yapmak
Marka Yönetimi Danışmanlığı İle İlgili Blog Yazılarım
Lüks Marka Yönetimi01 Kasım 2014
Alt markalamada isimlendirme teknikleri01 Ekim 2014
Marka mimarisi türleri01 Eylül 2014
Marka yönetiminde başarılı bir örnek01 Ağustos 2014
Bir Konumlandırma Örneği01 Şubat 2012
Marka ismi nasıl olmalı?01 Ocak 2011
Firma Değeri, Marka Değeri, Nedir Bunun Ederi ?01 Temmuz 2010
Markanız Ne Kadar Tutarlı ?01 Haziran 2009
Kârlılaşmak İçin Markalaş01 Nisan 2009
Alt Marka Yaratmalı Mı ?01 Şubat 2009
Marka Konumlandırma01 Kasım 2008
Marka Olmak Algılarda Önde Olmaktır01 Ağustos 2008
İsim bulmak01 Mart 2008
Tekstilcilerimiz Nasıl Markalaşacak ?01 Ocak 2008
Jenerik marka olmak01 Kasım 2007
Tasarım tüketimi ve markalar01 Ekim 2007
Markalaşmanın ABC?si01 Eylül 2007
Bir Markaya İsim Vermek01 Ekim 2007
Marka ismi kökenleri ve türleri01 Ekim 2006
Marka Yönetimi01 Nisan 2005
İsimlendirme Hataları01 Ekim 2005
Konumlandırma mı, İllüzyon mu ?01 Haziran 2005
Marka Mimarisi01 Mart 2004
Bana Markanı Söyle, Sana Kim Olduğunu Söyleyeyim01 Aralık 2003
Dünya Markamız var mı ?01 Ekim 2002
Markalaştıramadıklarımızdan mısınız ?01 Nisan 2000
Markalama Stratejisi ve Marka Mimarisi01 Ekim 2016